Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Halloween tök készítése lépésről lépésre! Tökölődjetek velem!

2017.09.17

Az angol Halloween, szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis "a nyár végét" és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. 

Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében "léteztek". Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba. 

 
 
A legismertebb jelképe Halloween-nek a töklámpás, de én most inkább egy egyszerű pamut tök varrását szeretném nektek megmutatni. Varrhatod bármilyen kinőtt ingből, anyagmaradékból, vagy akár foltos terítőből is, amit már nem tudsz használni. Persze a foltokat hagyd ki belőle. :-) 
 

1. Rajzolj egy hasonló formát. Figyelj arra, hogy a bal oldalán hosszú véget hagyjál, legalább 5 cm-re lesz szükséged! 

 

2. Rajzold rá 6x a mintát a kiválasztott textilre. 

 


3. Vágd ki őket, majd szépen sorban, egymás mellé illesztve, majd varrd össze őket egyenként. 

 


4. Először két darabot, majd a harmadikat, és így tovább...

 
 
 
5.  amíg mind a 6 db-ot össze nem varrtad teljesen. 
 
 
 
6. Ha elkészültél így kell kinéznie. Utána vágj fel 6 db spárgát, minimum 2x olyan hosszúságúakat mint a tököd és csomózd össze az egyik végénél. 
 
 
 
 
7. Tedd bele a töködbe úgy, hogy a csomó alatt össze tudd kötözni a rövidebb végénél. 
  
 
 
8. Fordítsd ki a tököd, így kell kinéznie. 
 
 
 
9. Tömőanyaggal alaposan tömd ki.
 
 
 
 
10. Ha már jó dundi, akkor gumizd össze a tetejét, majd ha megfordítod, igazítsd el a spárgákat, hogy minden keskenyebb részhez jusson egy darab, majd azt is gumizd a tetejéhez. 
 
 
 
11.  Így fog kinézni. 
 
 
12. Varrd össze a gumi alatt jó erősen, hogy a gumi, ne tudjon majd elengedni, így biztosan örök darab lesz. 
 

Végül egy spárgát tekerj rá jó erősen a tetejére és a végét csomóz oda.  El is készült. Különböző őszi színekben, remek hangulatot tudsz vele varázsolni a lakásba.